Plantare
Reusita plantatiilor depinde atat de calitatea materialului saditor cat si de respectarea tehnologiilor de cultura. Astfel cultura plantelor, cuprinzand plantarea si lucrarile de ingrijire se diferenteaza in funtie de specie si modul de utilizare (plante izolate, garduri vii,aliniamente de arbori, etc.)
Lucrarile de plantare se executa in timpul repaosului vegetativ, iarna devreme pentru cele mai multe soluri si primavara devreme pentru un sol usor. Asigurati-va ca solul este sufficient de umed incat daca il strangeti in mana sa formati o bila dar in acelasi timp sa fie suficient de uscat pentru a se sfarama daca cade pe o suprafata tare.
Saparea este primul pas in pregatirea unui strat nou gata pentru plantare. Saparea se efectueaza cu unelte adecvate, de obicei cu un harlet, prin care stratul de suprafata este rasturnat, bulgarii aerisiti si buruienile anuale ingropate. In functie de situatie, se evacueaza pietrele, deseurile, resturile vegetale. Asezati pamant fertil pe fundul gropii.
Respectati urmatorii pasi:
- Cand sapati tineti harletul vertical. Apasati in jos pe lama. Acesta trebuie sa formeze un unghi drept cu santul.
- Urmatoarea taietura sa fie paralela cu santul, la 15-20cm mai in spate.
- Apucati ferm coada harletului si luati pamantul pe lama. Ridicati brazda de pamant.
- Cu o miscare brusca a incheieturii mainii, intoarceti pamantul in santul din fata.
FYI: Lucrati 20 de min intre pauze daca sunteti voinic si obisnuit cu exercitii fizice. Daca aveti de sapat suprafete mari, ganditi-va de doua ori inainte de a lua harletul in mana. Inchiriati un cultivator, care poate sapa la 20cm adancime.
Dimensiunile gropilor de plantare:
- Arbusti si conifere sub 1m inaltime: 60-80cm largime/40cm adancime
- Arbori cu circumferinta sub 20cm si conifere de 1-2m inaltime: 80/80cm
- Arbori cu circumferinta mai mare de 20cm si rasinoase de peste 2m inaltime: minim 1m³ putand ajunge si pana la 8m³ in funtie de marimea balotului de pamant.
- Garduri vii: 60/50cm pentru plantele fara pamant la radacina si 75/50cm pentru plantele cu balot.
La plantele mici si cele crescute in ghivece mici groapa se umple de obicei cu pamantul scos. La plantele cu radacini goale este bine sa folositi un amestec de plantare. Amestecul este obtinut prin amestecarea pamantului fertil de suprafata, o parte turba umeda
Plantarea materialului vegetal din tavi sau tavi modulare
- Sapati groapa astfel incat sa incapa radacinile, aceasta trebuie sa fie mai larga decat adanca.
- Folositi unelte potrivite, cele mai indicate sunt mistriile.
- Plantati la adancimea corecta, ghidandu-va dupa semnul lasat pe tulpini de pamantul din care au fost scoase
- Plantati correct, astfel ca la plantele mici adaugati pamant afanat in jurul bulgarelui de pamant pe care sa il tasati cu ajutorul mistriei, iar la plantele mari adaugati pamant fin si tasati usor dupa fiecare strat.
- Nu apucati planta niciodata de tulpina. Udati dupa plantare.
Plantarea materialului vegetal fara pamant pe radacini.
- Groapa trebuie sa fie sufficient de larga pentru ca radacinile sa se poata intinde in voie. Daca solul este sarac puneti un strat de amestec de plantare la fundul gropii.
- Semnul lasat de pamantul din care a fost scoasa planta,pe tulpina trebuie sa corespunda cu nivelul la care ea va fi din nou ingropata.
- Adaugati pamant pana la la umplerea gropii batatorindu-l cu mana, treptat.
- Dupa umplerea gropii, afanati suprafata si udati.Modelarea pamantului in jurul plantei se face sub forma de cuveta (pentru arbori si arbusti) si sub forma de musuroi(in cazul trandafirilor)
Plantarea materialului vegetal crescute in containere sau ghivece modulare
- Plantarea se poate executa pe tot parcursul anului daca pamantul nu este nici inghetat, nici imbibat cu apa.
- Sapati groapa astfel incat sa fie sufficient de adanca pentru a adauga 2,5cm de amestec de plantare pe fundul ei si pentru ca partea de sus a bulgaelui de pamant sa fie cu 2,5cm sub suprafata pamantului dupa plantare
- Sapati groapa sufficient de larga pentru ca bulgarele sa fie inconjurat de un strat de amestec de plantare
- Udati containarul cu o ora inainte de plantare, scoateti planta fara a perturba bulgarele din jurul radacinilor. Scoateti usor ajutandu-va de o mistrie.
- Examinand suprafata bulgarelui este recomandabil sa taiati radacinile incurcate fara a deteriora bulgarele. Udati dupa plantare.
Plantarea materialului vegetal – Bulbi
- Toti bulbii necesita un sol bine drenat. Se recomanda saparea cu o saptamana inaintea plantarii. Daca solul este compact, adaugati nisip iar daca solul este greu, adaugati pietris.
- Groapa trebuie sa fie aproximativ dublul diametrului bulbului. Fundul gropii trebuie sa fie plat, iar peretii aproape verticali.La fundul gropii se adauga un strat de turba umeda Acoperiti cu un strat dublu inaltimii bulbului, folosind pamantul scos la plantare care poate fi amestecat cu turba, nisip brut, compost bine putrezit sau frunze putrezite daca solul este greu.
- Greblati suprafata daca s-a plantat o zona intinsa si udati daca vremea este secetoasa.