Gard viu
Gardurile vii au un rol esențial in gradinile noastre. In afara ca delimiteaza spațiul si ne feresc de intruși, ele formează un fundal pentru alte plante și elemente ale gradinii, ajuta la încadrarea peisajului și creeaza paravane pentru a ascunde sau diviza diferite părți ale gradinii.
În multe privinte, un gard viu este o bariera care arata natural desi este creata artificial. Plantele individuale nu sunt lasate sa se dezvolte in modul lor caracteristic, ci sunt tratate colectiv pentru a indeplini un numit scop. Taierea si tunderea fac ca un grup de plante disparate sa functioneze ca o unitate. Tunderea frecventa a lastarilor moi, tineri fac ca planta sa creasca intr-un anumit mod. Din fericire pentru gradinari, multi arbusti cu frunze cazatoare si persistente reactioneaza la aceasta tundere frecventa producand o acoperire de lastari desi, compacti.
Tunderea gardurilor vii este doar un mod diferit de taiere facut intr-un anumit fel pentru a atinge un scop specific. Aceleasi principii generale care se aplica la taierea plantelor individuale sunt valabile si pentru intretinerea gardurilor vii.
Gardurile vii pot fi impartite in doua mari grupuri: formal si informal. Exista si un al treilea tip – tapiseria sau gardul viu mixt – care are nevoie de o atentie speciala.
Gardurile vii de tip formal
Gardurile vii care trebuie taiate si tunse regulat pentru restrictionarea cresterii si mentinerea formei sunt cunoscute sub numele de garduri vii formale. Ele sunt create deseori dintr-o singura specie – Buxus sau Ligustrum – de exemplu – si ofera fundalul perfect pentru plante si elemente ornamentale intr-un cadru formal sau o gradina cu straturi si margini simetricesau in forme geometrice. In multe privinte aceste garduri vii sunt doar la un singur pas de arta topiary – in fapt formele topiary sunt deseori inserate in aceste garduri vii, pentru crearea unor puncte de interes.
Gardurile vii de tip informal
Un gard viu de tip informal poate fi constituit dintr-o singura specie si se intalneste cel mai des intr-o gradina de tara sau intr-una cu un stil relaxat cu straturi si margini de forme neregulate.
Cum si cand sunt tunse gardurile vii informale depinde de specia din care sunt formate si de perioada de inflorire. In general gardurile vii informale au nevoie de mai putina ingrijire decat cele formale, pentru ca scopul taierii este limitat la incurajarea infloririi. Ele sunt tunse imediat dupa inflorire – inlaturarea ramurilor batrane, care au facut flori, stimuleaza dezvoltarea de noi lastari. Taierea limitata inseamna ca exista perioade din an in care aceste garduri vii vor arata destul de neingrijit. Dar acest dezavantaj este, pentru multi gradinari, compensat de munca mai putina de care este nevoie pentru a crea si a intretine un gard viu decorativ.
Gardurile vii de tip tapiserie
Intretinerea acestui tip de gard viu poate fi complicata. Aceste garduri vii sunt alcatuite din mai multe specii de plante, alese pentru a oferii puncte de interes pe masura ce plantele se schimba odata cu anotimpurile. Putem avea o combinatie de plante cu diferite perioade de inflorire, culori si texturi ale frunzisului sau o combinatie de plante cu frunze cazatoare si persistente. Oriunde ar fi plasat, acest tip de gard viu devine un element decorativ in sine, pe langa faptul ca ofera un fundal plin de culoare.
Complicatii apar la tundere, pentru ca nu exista doua plante care sa aiba acelasi mod si aceeasi viteza de crestere. Prin urmare, trebuie adoptate tehnici si calendare de taiere diferite de acelea folosite la gardurile vii cu o singura specie de plante. Pentru a fi mai usor, la infiintarea unui gard viu mixt, se aleg plante cu o viteza de crestere similara. Daca nu, platele cele mai viguroase ii vor intrece pe vecinii lor mai slabi si vor domina gardul viu, stricand efectul dorit.
Un gard viu formal poate fi un element de gradina excelent si util, dar trebuie tuns regulat, pentru a se mentine o forma ingrijita, ordonata.
Gardurile vii de tip formal au fost folosite in mod traditional pentru delimitari in interiorul gradinii. Ele trebuie tunse si ingrijite regulat, dar efectul ornamental merita efortul.
Se poate crea un efect ‘’in trepte’’. Cu garduri vii lipite taiate l ainaltimi diferite, pentru a oferi un punct de atractie intr-o gradina de tip formal.
Un gard viu formeaza si o margine excelenta pentru aleile din gradina, creând o trecere lina de la plantele de margine la liniile drepte ale cararilor si aleilor.
Succesul unui gard viu depinde deseori de modul in care este tratat in primii doi sau trei ani dupa plantare. Taierea din fazele incipienta este esentiala pentru orice gard viu sau paravan, pentru ca acesta sa creasca uniform, egal, la baza si la varf. Plantele care cresc aproape una de alta intr-un mod atat de nenatural au tendinta sa creasca in sus destul de rapid, deoarece concureaza cu vecinele lor. Daca nu sunt taiate in faza incipienta, la baza gardurilor vii pot sa apara goluri din cauza carora acestea nu devin paravane sau bariere eficiente.
Majoritatea plantelor folosite drept garduri vii beneficiaza mult daca sunt taiate imediat dupa plantare. Astfel nu se stimuleaza doar o crestere deasa, ci se incurajeaza plantele individuale sa creasca una in alta, pentru a forma o singura unitate – gardul viu.
In functie de specia folosita si de modul ei de crestere, dupa plantare se obisnuieste sa se taie plantele pana la doua treimi din inaltimea lor initiala. In acelasi timp taiati la aproximativ jumatate toate ramurile care cresc in unghi drept fata de axa gardului viu. Acest process poate fi repetat annual, timp de cativa ani, pentru a tine sub control cresterea la varful si in partile laterale ale gardului viu. Cele mai multe tulpini noi se vor forma atunci intre plante individuale, fortandu-le sa creasca una in alta.
Gardurile vii si plantele topiary vor ajuta la echilibrarea aspectului unei gradini, oferind delimitare si constrast.